MIN BERÄTTELSE
Samma dag jag föddes gav min mor bort mig. Jag har efteråt fått höra att jag i cirka ett års tid var på barnhem innan jag kom hem till mamma och pappa. Det var min kusin som i en mycket tidig ålder berättade ”hemligheten" för mig att mamma och pappa inte var min riktiga mamma och pappa. I och med att detta var en hemlighet så valde jag att hålla allt inom mig.

Frågor från mitt inre började dyka upp: Varifrån kommer jag? Vem är jag? Vart är jag på väg? Eftersom jag höll allt för mig själv började jag bygga upp en form av rädsla och osäkerhet inom mig. Denna förvandlades fort till ångest och jag drack alkohol för första gången vid 12 års ålder och kom underfund med att jag blev stark då jag drack. Alla problem blåstes bort med alkoholen.

Åren gick och jag levde i en stor lögn. Jag trodde jag hade allting under kontroll men problemen inom mig blev bara större och större. Jag mötte mitt livs kärlek 1990 och 1993 gifte vi oss. Däremellan hade jag haft min första panikattack trots att jag nu hade någon jag älskade och litade på vid min sida.

Tillsammans med min fru, Hannele har vi fyra underbara barn. Då vårt äldsta barn, vår son, Sebastian var ett år åkte jag till London för att ta reda på vad som finns där ute i världen. Där kom jag i kontakt med Micky Moody som hade varit originalgitarrist i bandet Whitesnake. Vi träffades på en club vid namn 12 Bar Club på anrika Denmark Street. Vi blev vänner och vi började rätt snabbt arbeta tillsammans. Det var här mitt liv som rockmusiker startade. Min barndomsdröm höll på att bli sann.


Samma år började jag även använda droger och mixade allt med alkohol. Det var helt enkelt en enkel väg ut ur rädslan som var gömd på min insida. Under årens lopp har jag haft äran att spela och turnera med medlemmar från bland annat banden Lynyrd Skynyrd, Status Quo, Whitesnake och Molly Hatchet. Dave Hlubek, gitarrist och grundare av bandet Molly Hatchet blev en mycket kär vän till mig och var det ända tills hans död den andra september 2017.

Året var 2006 då min hälsa började visa tecken på min livsstil. Vid detta tillfälle drack jag i snitt tre stora flaskor Vodka om dagen bara för att kunna fungera. Jag kommer ihåg den första mars 2006. Jag befann mig i ett mörkt hotellrum i Helsingfors i Finland. Jag var ensam. Jag hade ingen att tala med annat än min fru och en vän jag känt under sexton års tid. Denna vän var troende och det var den dagen han vågade säga att jag behöver Jesus i mitt liv. Någonting skedde i mitt hjärta, jag vet inte vad det var men jag längtade efter Jesus. Något som var mycket märkligt i och med att jag hatade alla kristna och allt som hette kristendom.

Min vän berättade för mig att om jag inser att jag är en syndare och ber Jesus om förlåtelse så kommer Jesus också att förlåta mig. Han berättade att jag kunde överlåta mitt liv i Hans händer och bli frälst. Jag hade ingen kunskap om vad han talade om men det var som om mitt hjärta hela tiden skulle ha påpekat att min vän har rätt. Den dagen tog jag emot Jesus i mitt liv och min vän hade rätt. Jesus kom in i mitt liv.

Jag gjorde ett stort misstag. Jag ville ju inte gå till kyrkan eller någon församling. Det passade inte min image och vad skulle alla kompisar tycka? Jag trodde allt nu var okej. Jag hade ju lyckats nyktra till och reda upp delar av mitt liv. Jag trodde att jag hade gjort allt själv men sanningen var ju att det var Jesus som hade gjort mig fri. Det vet jag med 100% säkerhet idag. Så är det bara. Endast Jesus förmår!


Det tog inte så värst länge så var jag ute och turnerade igen. Jag började dricka på nytt under en turné med bandet Erocktica från New York City. Det var en fruktansvärd turné. Jag varken sov eller åt under några veckor. Det enda jag kunde göra var att dricka starksprit och spy blod. Det var den värsta turnén i hela mitt liv och jag visste att detta inte kommer att sluta bra.

Då jag kom hem igen så kunde vi konstatera att mina ögonvitor var helt gula. Under många år hade jag varit hypokondrisk och besökt sjukhuset så fort jag kände att något kändes fel. Förr var det rädsla och panik men nu var det verklighet, så jag vågade inte besöka läkare. Jag visste inom mig att jag var allvarligt sjuk. I stället ringde jag min vän som hade lett mig till Jesus. Jag frågade honom om han tror att Jesus kan förlåta mig igen. Min vän sade att det är en självklar sak så länge som jag är ärlig med Jesus.

Den tredje januari 2007 tog han med mig till en liten församling utanför stan. I var rädd och berusad. Jag hade svårt att gå men de hjälpte mig in i kyrkan. Jag satt på första bänkraden i kyrksalen och stirrade på ett stort kors av trä då jag kände dessa människor lägga sina händer på mina axlar och de började be. Då de bad kände jag för första gången i mitt liv av Guds kärlek. Detta berörde mitt hjärta så pass att jag började gråta. Jag hade inte gråtit på flera år och jag kunde inte sluta. Den kvällen ändrade mitt liv riktning och sedan den kvällen den tredje januari 2007 har jag inte druckit en enda droppe alkohol eller tagit droger. Den Sonen gör fri är verkligen fri. Detta är sanning!


Jag var fortfarande mycket sjuk och den tionde februari 2007 togs jag in på sjukhus. Jag var helt gul och uppsvullen. Efter att ha blivit undersökt kom doktorn och meddelade att jag skulle ringa min familj och be dem komma till sjukhuset. Min lever var förstörd, mina njurar fungerade inte, min bukspottkörtel var inflammerad och mjälten förstorad. Jag hade flera blödande magsår och mellan sex och sju liter vätska i buken. Enligt läkarna skulle jag inte överleva. Jag låg nu på min dödsbädd.

Kristna som tror att Jesus är den samme igår, idag och i all evighet kom och besökte mig där jag låg. Alla hade något att berätta och varje berättelse om ett förändrat liv gav mig hopp. En kväll hörde jag en klar röst:

- Pontus, när sade du senast till din fru och dina barn att du älskar dem?

Jag konstaterade men stor sorg att jag hade varit en värdelös man och att jag aldrig funnits där för mina barn. Mitt hjärta brast och jag grät. Jag behövde detta brustna hjärta för jag hade ingen annan som kunde reda upp detta än Jesus. Jag ropade på Honom och Han hörde mitt rop. Samma natt vaknade jag av att allt i det mörka rummet på sjukhuset var annorlunda. Jag såg ett skinande ljus och skuggan av en man. Jag hörde rösten igen:

- Då du stiger upp ur denna säng, gå då ut och berätta för alla om mig och om ditt liv. Varna barn och unga för alla faror och hjälpa dem som har likadana problem som du har haft.


Detta var Jesu ord till mig och resten är historia. Det finns så mycket att berätta. Orsaken till att du läser detta är att Jesus gjorde ett mirakel i mitt liv och jag lever fortfarande. Jag är fullständigt frisk från de skador och sjukdomarna jag hade då jag låg på min dödsbädd. De senaste tolv åren har jag på heltid rest runt världen och berättat min livsberättelse för andra. Detta är mitt nya liv. Jag älskar Jesus och om Han kunde göra detta i mitt liv, tänk då vad Han kan göra i ditt liv. Han har också upprättat mig och helat relationerna i min familj och med många andra. Min son som var ett år då jag åkte till London är idag 25 år och reser med mig överallt. Han är också min bästa vän.

Jesus dog för oss och vi lever för Honom. Detta var en mycket kort version av min livsberättelse men jag hoppas att jag kunde uppmuntra just dig till lite hopp. Det spelar ingen roll i vilken situation du befinner dig. Jesus är vägen, sanningen och livet. Han ger oss evigt liv och förlåter oss våra synder. Det enda vi behöver göra är att be Honom om förlåtelse och be Honom komma in i vårt liv. Det är vårt eget beslut, vi har dock en fri vilja. Vi behöver också vända om från vårt gamla liv. Ingenting sker över en natt eller på ett par dagar så var inte bekymrad. Ingen av oss kommer någonsin att bli perfekt så länge vi lever här på jorden. Det finns bara en som är perfekt och det är Jesus. Ingen kommer till Fadern (Gud) förutom genom Jesus.

Personligen tror jag inte att det finns någon perfekt ”frälsningsbön”. Gud ser till vårt hjärta men vi bör bekänna vår tro och tro med vårt hjärta för att bli frälsta. Hitta likasinnade troende människor i ditt nya liv med Jesus. Läs Bibeln men börja inte från början. Börja med Johannesevangeliet och läs med den inställningen att du vill lära känna Jesus. Lägg märke till vad Han gör och vad Han säger. Han är fortfarande den samme. Det behövs inga fina ord eller ramsor. Var ärlig med Herren för Han vet allt om dig men Han vill höra från dig också.

Jag önskar dig lycka till och Guds rika välsignelser! Kom ihåg att Jesus älskar dig!

Pontus J. Back
Bilder: Markku Lilleberg 2020

LATEST ALBUMS

ROCKABILLY HYMNS

LISTEN HERE!

SONG OF THE WEEK

EN STUND

BLUES HALL OF FAME

LISTEN

SOCIAL MEDIA